Urdu

English

Deutsche

Italiana

Polska

Svensk

ελληνικά

汉语

اردو 

Française

Eesti

Nederlands

Português

Türkçe

Русский

日本語

العربية

Bosanskom

Española

Norsk

Suomi

 

 

 

فارسی

 

It's rutinski pretpostavka taj Urdski je rodom iz Mughal kamp od Imperator Mohammed Perzijski vladar Jahan (1628–58) neki vrijeme danju najprije pola dana sedamnaest stoljece. It's teško iznenadujuci taj ovaj je na taj nacin širok protezati jer proponents dana teorija jesu kao što je snažan kao Izlemati Mohammed Husar Azad, Gospodine Syed Ahmed Mongolski kan i Mir Aman Dehlvi. Te linije jesu napisan to držati vjerodostojan zapis ravan i popuštanje citac sveopci ideja o ovaj visoko sporan, borba i zanimljiv ispostavljati.

It's ne lahak posao to iskapati korijenje bilo koji jezik, Internet može biti poput to pinpointing porijeklo od rijeka : možete dobiti potpuno razlicit rezultat from sljedece razlicit hod. Ali u slucaju Urdski je nešto razlicit, što pomoc za nuždu posao dvostruk težak, kao mi ce istraživati in slijedece linije

Poput vecina ostali jezici sa svjetski dan, Urdski previše pokrenut svoj književnost preko poezija Zatim ako mi pricvrstiti najprije Urdski pjesnik, mi bi trebao biti u mogucnosti to pracenje dolje porijeklo dana jezik to sajam stupanj. Na taj nacin milijun dolar pitanje: Tko je najprije Urdski pjesnik

Razlicit odgovoriti su uobicajen ovaj pitanje Izlemati Mohammed Husar Azad je napisao in monumentalan Aab-e-Hayat' (sjaj dijamanata Život) braniti taj Wali Deccani (1644-1707) je " Bavaria Dijamant" ( postaviti predak) od Urdski poezija Borac je naprava za rastezanje povrh toga leda mimo kasniji istraživanje i pocast je izrucen to Quli Qutub Perzijski vladar (1565-1610), Kralj od Golkanda.

Moderan istraživanje, pa ipak, je dug ravan produbiti i zatim Khawaja Masud Saad Paprikaš uvažen Perzijski pjesnik ciji era pedalj 12th stoljece OGLAS je ponajcešce primljeno kao i telefaks najprije Urdski pjesnik. predikament ovdje je da mi ne imati bilo koji napisan Kalaam, i.e. napisan umjetnicko djelo, Khawaja sa nas, ne ravan sam shair ( strofa)! Svi mi znati od njegov pisanje in Urdski ( jezik je naravno ne znati mimo ovaj ugled in oni vrijeme) je iskaz mimo Amir Khusrau (1253-1325) tko izvještaj in predgovor od njegov cuven knjiga 'Ghuratul Kamal' taj Khawaja Masud Saad Paprikaš je njegov Dewan ( poezija skupljanje) in tri jezik : Perzijski, Turski i Urdski.

Khawaja Masud Saad Paprikaš je koji boravi od Lahore, što je kapital od Sultan Mahmud Ghaznavi i njegov prethodnik from 413H to 583H, i.e 979-1030 Oglas. najprije ActiveX uzajamno djelovanje od Jug Azijski jezici sa Perzijski morati imati pokrenut tijekom ovaj razdoblje jer velik broj od Perzijski govorenje Musliman pramen to Punjab. Borac obuhvatiti od oba lokalni i selilac vojnik. sajam broj od propovjednik i Sufis, na primjer Hazrat Ali Hujveri popularno znati kao Podaci Ganj Bakhsh ( izumro 465) i Perzijski vladar Yousuf ( izumro 550) pokrenut mazanje poruka od Islam to lokalni populacija. Puno od miješan brak morati imati uzeti mjesto. živ uzajamno djelovanje izmedu kultura morati imati zahtijevati rutinski jezik. It's misao da cak i Sultan Mahmud Ghaznavi svibanj imati neki poznanstvo sa lokalni jezik jer njegov kraljevski tabananje bušenje natpis in Izveden iz sanskrta kos i Arapski na neki dan strana. Neki Hindi pjesnik je isto tako napisan Qasidas ( slavilac) in pocast od Sultan Mahmud Ghaznavi in izveden iz sanskrta

Covjek koji otvoreno iznosi svoje uvjerenje Hafiz Mahmud Zabušant u njegovoj povijesni knjiga "Punjab Mein Urdski" (urdski in Punjab) istaknut taj ovaj uzajamno djelovanje izmedu lokalni jezik od Punjab sa Perzijski dana kolonist je dao rodenje to protokol jezik. Našto Sultan Qutb-ud- Objedovati Aibak (1150-1210) prebacen kapital from Lahore to Delhi in 1193, stotine tisuca od narod vojnik, ucenost, pisac, pleme, trgovac, Vlada namještenik, umjetnik, Sufis i drugi - migrirati en narodna masa sa njemu i je uzeo ovaj protokol jezik sa njima. Ovaj jezik našto djelovati medusobno sa lokalni narjecje od Delhi i okruživanje podrucje postupno razvijen od strane u moderan Urdski.

Bitan pitanje uspraviti se at ovaj spoj: što je ili preterit od be jezik bitak je govorio in Delhi onda? To odgovoriti ovaj pitanje, moramo to prekapati malen produbiti u povijest zapravo, pravo u Kamen Dob!

It's ponajcešce pretpostavljen taj Dravidians preterit od be izvorni gradanstvo od Jug Azija i Aryans maknuti s mjesta njima. Ali ekskavacija at razlicit položaj in Jug Azija imati predocen taj Dravidians oni sami preterit od be upadac from Iran i oni zauzet Jug Azija ceznuti prije nego Moenjodaro i Harrappa civilizacija pocevši narod od Jug Azija jesu znati kao i telefaks Mundski jezik pleme, što jesu misao biti srodan to Domorodac od Australija. Mundski jezik narod je govorio razlicit jezik poput Bhel, Svara, Kaul, itd. jezik dana dva civilizacija mješovit i je dao izlaženje to nov jezik. It's zanimljiv to bilješka taj mnogobrojan rijec mi iskorišten obicno in Urdski jhoNpaRee (koliba), naanaa ( djed), saalaa (brat-in- zakon), aaNchal ( šal), gehnaa ( narukvica), kos ( Miles), dhatooraa, karailaa (Zucchini), phaaTak ( vrata), DanDaa ( štap), daalaan, DheeT ( tvrdoglav), se podigao paRos, dhoom dhaam ( velikodušan slavlje) itd zaista datum leda to taj Mundski jezik razdoblje, tisuca od godina prije. uzajamno djelovanje dana provaliti Dravidian sa Mundski jezik morati imati oformljen neki nov jezik, opozvao je Dravidian jezik

Poput Musliman upad dana Indus dolina at okret dana tisucljece, slican upad od Jug Azija je uzeti mjesto okolo 3500 godina prije: upad dana sajam, visok, konj- rukovati ratnik from Koji se odnosi na evropsko-azijske mješance stepa, Aryans. Aryans je došao in pojedini val, na razdoblje od pojedini okrug godina Na njihov ulaz in Jug Azija Aryans sastati Dravidian jezik Posrijedi je zanimljiv to bilješka taj Otmjena osoba, prebivanje jezik govorni in Balochistan pokrajina od Pakistan, je isto tako Dravidian jezik, kao jesu mnogobrojan Dravidian jezik poput Krocenje, Malayalam, Telugu, itd. in južnoevropski regija od Jug Azija.

Aryans je govorio cist Aryan jezik što kasniji pukotina u Izveden iz sanskrta je govorio mimo Aryans in Jug Azija i Avestan mimo Aryans od Iran. Posrijedi je obicno povjerovan taj Aryan pleme from Koji se odnosi na evropsko-azijske mješance provaliti Iran i Jug Azija i oni preterit od be blisko povezani. Izveden iz sanskrta je jezik je govorio mimo Aryan upadac i lokalni gradanstvo je govorio razlicit narjecje od Dravidian i Mundski jezik jezik. Prirodno, na vrijeme, jezik od vladar je dobio miješan gore sa lokalni jezik scenariji bitak ne vrlo razlicit from što dogoditi se sa upad od Musliman tisucljece kasniji. jezik stvarajuci nakon ovaj uzajamno djelovanje jesu opozvao je Prakrits. Otada razlicit Dravidian jezik preterit od be je govorio in razlicit dio kraj, mnogobrojan rod od Prakrits je došao u bice.

Te Prakrits jer standardan književan jezik i elita pokrenut izrabljivacki njima za religiozni i politicki agent namjera. U isto vrijeme, drugi tip od jezik, opozvao je Gore Bhransas, preterit od be polako koji se pojavljuje. Kratak vremenski razmak Prakrits preterit od be mnogo utjecati mimo Izveden iz sanskrta, Gore Bharansas, bitak jezik, ustao širok razdijeljen from Izveden iz sanskrta.

Gore Bharansa jezik imati tri glavni predmet grupa:

1. Dravidian grupa: sa posuda Krocenje, Malayalam, Telugu, Otmjena osoba, itd.
2. Pushachi grupa: okružiti Khari Bolivija, Sindhi, Punjabi, Siraiki, Stražnji, Kašmirski jezik, Hariyanvi, itd.
3. Darda grupa: što sadržati Pakhtun i Prazna rijec.

Pushachi grupa je jezik opozvao je 'Khari Bolivija što uzrokovati from rod od Prakrit, opozvao je Shorseni Prakrit. Ime Khari Bolivija nacin " stajanje jezik", što stajati umjesto taj vecina glagol kraj na "", poput khaayaa, aayaa, itd. na kojem razlikovati Internet from ostali jezik, što jesu opozvao je Prezren covjek Bolivija " sjedenje jezik", gdje svi glagol obicno kraj at "o", poput khaa'io, aa'io, itd.

Vecina onaj koji govori strane jezike misliti taj ovaj Khari Bolivija, radije nego Brij Bhasha, je jezik taj je je govorio in Delhi našto Musliman stici.

Zatim Khari Bolivija je izoliran, ogranicen jezik, naprema ostali jezik in obližnji podrucje. Jer oba jezik pripadati to Pushachi grupa, Khari Bolivija i Punjabi preterit od be vrlo slican. Našto Punjabi govorenje Musliman utipkanim u Delhi, oni postaviti Khari Bolivija vrlo slican to Punjabi, što oni je ucen tijekom njihov zustaviti od do dva stoljece star privremeno boravište in Punjab. Oni mogao povezivati se Internet lakši i uprava nauciti Internet vrlo brzo. Oni je dao jezik nov život mimo posvajanje Internet i predstavljen nov rjecnik i idiomi. Bitak jezik dana koji vlada razred, jezik skoro evoluirati biti prethodnik od moderan Urdski. In oni ranije puta, Internet je jak utjecati od Punjabi, ali kao vrijeme minuli, Internet pocetak razviti svoj posjedovati znakovi.

Više od neki drugi sektor od društvo, religiozni ucenost i propovjednik potreba biti u vezi narodna masa. Islamski Sufis isto tako je jednak predmet; oni naslovnik rutinski narod in njihov posjedovati jezik. najprije pojavljivanje od obicaj od Urdski kao mi znati Internet je došao from kvalitetno znati Sufi, Baba Cijena prijevoza Ganj Drmanje. Pir Shamsuddin Sabzwari (1241-1356), Pir Sadruddin (1300-1416), Pir Hasan Kabiruddin (1341-1449), Pir Tajuddin (d. 1449) i Syed Imam Perzijski vladar, (d. 1520) preterit od be isto tako Sufis tko je napisao poezija in Urdski.

Hajprije pobilježen Urdski recenica taj mi znati od je došao u obliku dijalog izmedu Baba Cijena prijevoza ( izumro 1264) i djevojka od drugi cuven Sufi, Khawaja Burhanuddin. Baba Cijena prijevoza je isto tako razlika od pisanje najprije komad od Urdski poezija.

Baba Cijena prijevoza je brzo uspjeti mimo impozantan podoba, Amir Khusrau (1253-1325). Njegov je više koji se tice dimenzija osobnost in istinabog osjetilo dana rijec. Osim toga bitak velik Islamski Sufi, sjajan Perzijski pjesnik i vjerojatno gornji maestro in povijest od Jug Azija, Amir Khusrau mrtva tocka visok u svijetu od Urdski isto kao i. Mada sumnja ustrajati na autorstvo od pojedini od njegov Urdski utvrde, on bez sumnje predstavljen važan uloga in most rupa izmedu jezik dana elita i narod. Mnogobrojan od njegov Geet ( pjevac), Paheliyaan ( zagonetka) i keh-mukarniyaan pa ipak imati prevagu.

In 1326, strahovanje eminentan napasti from barbar Mongolija, ekscentrik Delhi Sultan Mohammed Tughlaq naložen cio populacija od Delhi to migrirati to Jugoistok grad od Daulatabad podrobno 1100 km daleko. odredba je na taj nacin svi okružiti taj za ceznuti vrijeme, ulica od Delhi preterit od be nastanjen mimo šakal i hijena.

Tisuca od narod izumro na njihovom put, mnogobrojan više dokuciv njihov nov beskucnik. Te narod je uzeo sa njima, izmedu ostali predmet, njihov jezik isto tako, i skoro Urdski je koji se odražava in stranac okolica od Deccan, gdje svi Indo-Aryan i Osoba- Arapski Urdski morati su ukupan stranac in podrucje vladati mimo Dravidian jezik. jugoistok Behmanis Dinastija skoro odrubljen veže sa sjever i, deklarirajuci Deccan kao nezavisan stanje. Ovaj osamljen okolina od Deccan poslužitelj kao Catalyst za jedan dan rastenje od Urdski, što je kasniji naimenovan Deccani. Kao uvijek, Sufis predstavljen njihov jezicni uloga i Urdski književnost pokrenut pojaviti se. Neki ljudi misliti taj 'Mairajul Aashiqeen' mimo Khawaja Zavoj Nawaz Gaisu Draz ( izumro, 1421), je prva Urdski svakidašnjica knjiga. Ovaj knjiga je napisan jednom in izrana petnaesti stoljece. Ima je jasnoca taj Behmani vladar iskorišten Urdski kao stanje jezik, tvornica taj mnogo pridonijeti to svoj rastenje. Zapravo, najprije 'Sahib-e-Dewan' (osoba od pjesnicki skupljanje) Urdski pjesnik, Sultan Quli Qutub Perzijski vladar (1565-1610), je kralj dana Deccan stanje od Golkanda. Sultan Quli Qutub je plodan pjesnik i je slijeva više od 50,000 kuplet in Deccani, Telugu i Perzijski.

Sultan Quli Qutub Perzijski vladar istodobnik i njegov dvorjanin Mula Wajhi je medaš podoba in povijest od Urdski svakidašnjica. Uzeti u obzir kao i telefaks najprije važan Urdski svakidašnjica funkcionirati, njegov besmrtan knjiga 'Sab Ras' je pa ipak je ucio in MILIAMPER Urdski hod in neki Sveucilišta od oba Jug Azija. Mada prevedeno from Perzijski knjiga, 'Sab Ras' reci izražen slikom prica sa potpun okretnost i je uzeti u obzir književan cudo preko vijece.

Najprije književan funkcionirati in Urdski je da od Bidar pjesnik Fakhruddin Nizami's Masnavi 'Kadam Rao Padam Rao' napisan izmedu 1421 i 1434 A.D. Kamal Mongolski kan Rda (Khawar Koji se tice imena) i Nusrati (Gulshan-e-Ishq, Ali Koji se tice imena i Tarifa-e-Iskandari) preterit od be dva velik Urdski pjesnik od Bijapur.

Svi te predujam poplocan put za Wali Deccani (1635-1707) , najprije pjesnik in naš izbor od 100 knjiga. On posjecen Delhi jedanput in izrana osamnaesti stoljece i oformljen sasvim kretanje in koji stagnira sjaj dijamanata Sjevernjak Urdski književnost, što je pogoršati pod utjecajem stanje- jamac perzijski Kao navedeni ranije, Wali je više puta opozvao je Dijamant od Urdski poezija. Urdski pjesnik poput Siraj Aurangabadi (1715-1763) isto tako zaslužiti spomenuti.

Wali's prekid putovanja in Delhi je na taj nacin inspiracioni taj Internet odmah bušenje voce in formalan dana tako zvani Zlatan Razdoblje od Urdski poezija. Kao što je div kao Shaikh Zahuruddin Hatim (1699-1781 Oglas), Mirza Mazhar Jan-e-Janan (1699-1781 Oglas), Mir Taqi Mir (1723-1810), Mirza Mohammed Rafi Sauda (1713-80), Khwaja Mir Dard (1721-85), i Mir Hasan (1727- 1786 Oglas) preterit od be izmedu Mlijecni put od ostali imenjak taj živ in taj razdoblje. Svaki od te je pa ipak biti nadvisivati in njihov koji se odnosi na svakog pojedinog vrsta: Mir in Ghazal, Sauda in Qasida, Dard in Sufi poezija i Mir Rjeckanje in Masnavi.

'Ghazal' in Urdski predstaviti preko popularan formalan od subjektivan poezija, kratak vremenski razmak 'Nazm' exemplifies objektivan rod, više puta uzdrdržljiv za pripovijetka, opisan, didaktican ili satirical namjera Pod uvjetom rijecno jezero uzglavlje Nazm mi svibanj isto tako ukljuciti klasican formalan od spjev znati mimo specifican imenjak kao što je 'Masnavi' ( ceznuti pripovijetka spjev in rimovanje kuplet na bilo koji tema: rumunjski, religiozni, ili didaktican), 'Marsia' ( elegija tradicionalno meduvrijeme to odati pocast muceništvo od Hazrat Imam Husar, unuk od Božji poslanik Mohammed, i njegov drugarstvo dana Karbala iznijeti na glas), ili 'Qasida' ( panegirik napisan in pohvala od kralj ili plemic), za svi te spjev imati sam predsjednik subjekt, logican razvijen od strane i zakljuciti. Pa ipak, te pjesnicki kovani novac imati star svjetski dan koji se odnosi na sluh o njihov subjekt i stil, i jesu razlicit from moderan Nazm, podrška to imati dospjeti u moda in kasniji dio devetnaest stoljece.

Izmedu neki dan važan pisac od Deccani Urdski preterit od be Perzijski vladar Cudo Varka Ushaq (Khush Koji se tice imena i Khush Naghz), Perzijski vladar Burhanuddin Janam, Mula Wajhi (Qutb Mushtari i Posjeci sabljom), Ghawasi (Saiful Mulook-O- Dosjetljivost-Ul-Jamal i Tuti Koji se tice imena), Ibn-e- Nišlijski (Phul Zabraniti) i Glasnicki kaput (Bhahram-O-Guldandam). Wajhi's Posjeci sabljom je uzeti u obzir biti remek-djelo od velik književan i filozofski izvrsnost Hrabar Mohammed ili Hrabar Deccani (Diwan) je neki dana vecina plodan Deccani pjesnik dana srednjovjekovni razdoblje. On razvijen od strane formalan dana Ghazal. Našto njegov Diwan ( skupljanje od Ghazals i ostali pjesnicki vrsta) dokuciv filozofski, pjesnik od Delhi tko preterit od be vezan in skladanje poezija in Perzijski jezik, preterit od be velik dio utisnuti i oni isto tako pokrenut pisanje poezija in Urdski, što oni naimenovan Rekhta.

Našto Perzijski Kralj Najniža tocka Perzijski vladar (1688-1747) provaliti i hvatanje Delhi in 1739, mnogi ljudi, ukljucujuci Urdski pisac, slijeva Delhi i biti u sigurno smješten Sreca, što skoro razvijen od strane kao i telefaks nov središte od Urdski književnost. In miran okolina od Sreca, ne jedini poezija ali svakidašnjica isto tako rasti. Inshaullah Mongolski kan Insha je napisao velicanstven prica, 'Rani Ketki Ki Kahani', in jezik namjerno prazan ravan sam rijec od Perzijski i Arapski. Neki ljudi smatrati taj Hinduska kraljica Ketki zapravo najprije Urdski novela. Sreca je napravio svoj put kao i telefaks treci važan sredina od Urdski poezija sa Ghulam Hamdani Kaša (1725-1824), Inshallah Mongolski kan Insha (1757-1817), Khwaja Hajduk Ali Atish (1778-1846), Iman Baksh Nasikh (1787-1838), Mir Babr Ali Sladak januš (1802-74) i Mirza Salamander Ali Dabir (1803-1875). Internet dokuciv svoj visina od odlicnost danju osamnaesti i devetnaest stoljeca

In najprije pola dana devetnaest stoljece, drama pokrenut pojaviti se at Urdski scena. najprije dramaticar je povjerovan to biti Amant Lucknowi, i njegov drama Indar Sabha je uzeti u obzir kao i telefaks najprije Urdski drama

Posljednji Mughal imperator Bahami Perzijski vladar Zafar je pjesnik sa jedinstven stil, onaj koji svrstava po tipovima mimo težak stihoklepac, pretjeran rijec igra i korištenje u od idiomatski jezik. On je autor cetiri velik Dewans. Prije nego narodni ustanak od 1857, vlada od Imperator Bahami Perzijski vladar Zafar svjedok bogat proljece od Urdski poezija odmah slijeden mimo hladan Windows od jesen. Shaik Ibrahim Zauq je Perzijski vladar mentor in poezija. Skraj Sauda on je uzeti u obzir biti preko koji iskace skladatelj od Qasidas ( panegirik). Hakim Momin Mongolski kan Momin je napisao ghazals in stil svojstven to njemu. On iskorišten ghazal iskljucno za istiskivanje emocija od hatar. Bilo koji opis od Urdski književnost može nikada gotov sa spomenuti od Mirza Asadullah Mongolski kan Ghalib (1797-1869), tko je uzeti u obzir kao i telefaks gornji od svi Urdski pjesnik. Sa njegov strast za originalnost, Ghalib predveden preporod in Urdski poezija. In pošta Ghalib razdoblje, Dagh (b. 1831) izniknuti kao razlicit pjesnik, ciji poezija je razlicit mimo svoj cistoca od idiomi i jednostavnost jezika i misao.

Moderan Urdski književnost pokrivalo vremena from zadnji kvartal od 19th stoljece to prisutan dan i može biti biti podijeljen u dva razdoblje: period od dana Sjahati Pokret pokrenut mimo Gospodine Sayyid Ahmed Mongolski kan (1817-1898) i razdoblje utjecati mimo Gospodine Mohammed Iqbal (1877-1938) slijeden mimo Napredan Pokret i pokret od Halqa-e-Arbab-e-Zouq, Modernizam i Pošta modernizam. Pa ipak, Oltar Husar Hali (1837-1914) je stvarni inovator dana moderan duh in Urdski poezija. Hali's utvrde ukljuciti : 'Dewan-e-Hali', 'Madd-o-Jazr-e- Islam, 'Musaddas-e-Hali' (1879), 'Shakwa-e- Stražnji (1887), 'Munajat-e-Beva' (1886) i 'Chup ki Dad' (1905). Hali pokazivac umjetnost od pisanje biografski sa presudan odobrenje u njegovoj biografski 'Hayat-e-Saadi' i 'Hayat-e-Jaweed'. Hali je pionir od moderan presudan. Njegov 'Muqaddama-e- Visok egzekutivni službenik Krune-o-Shaeri' je polaganje kamen od Urdski presudan.

Izlemati Shibli Naumani (1857- 1914) je uzeti u obzir kao i telefaks predak od moderan povijest in Urdski. On je stvarajuci pojedini utvrde na osnovi povijesni istraživanje, napose na Islamski povijest, poput 'Seerat-un- Nauman' (1892) i 'Al Faruq' (1899). Shibli isto tako predocen važan utvrde poput 'Swanih Umari Izlemati Rum', 'Ilmul Kalam' (1903), 'Muvazina-e- Sladak januš-o-Dabir' (1907) i 'Sher-ul-Ajam' (1899). Mohammed Husar Azad je važan pisac i pjesnik od ovaj razdoblje. On je legao polaganje od moderan spjev in Urdski. 'Aab-e-Hayat', 'Sukhandan-e- Parsiranje, 'Darbar-e-Akbari' i 'Nazm-e-Azad' jesu neki od njegov koji iskace književan utvrde Ostali pocevši pjesnik od moderan razdoblje ukljuciti Syyid Akbar Husain Akbar Allahabadi (1846-1921), tko je cijep za bez pripreme sastavljanje od satira i komican stih, Khushi Mohammed Nacist (1872-1944), tko smiren 'Jogi' i 'Pani Mein', Gospodine Umiriti Mohammed Iqbal (1873-1938), 'Durga Sahai Suroor' (d.1910), Mohammed Ali Jauhar (d.1931) i Hasrat Moher (d.1951). Iqbal's poezija donje rublje pojedini faza od evolucija from Romantizam ('Nala-e-Yateem' i 'Abr-e-Guhar Bar') to Jug Azijski Nacionalizam ('Tasvir-e-Dard', 'Naya Shivala' i 'Tarana-e- Hindi jezik) i napokon to Tava- Muslimanstvo ('Shakva', 'Sham-o-Shair', 'Jawab-e- Drmanje, 'Khizr- e-Rah' i 'Tulu-e- Islam). Fani Badayuni (1879-1941), Cepa Azimabadi (1846-1927), Yagana Izmjena (1884-1956), Asghar Brod (1884-1936), Jigar Moradabadi (1896-1982), Akhtar Zabušant, Faiz Ahmed Faiz (1912- 1985), Cudo (1912-1950), N.M.Rashid (1910-1976), Akhtarul-Iman (b.1915), Ali Žuti ili narancasti kalcedon Jafri (b.1913), Makhdoom Mohiuddin (1908 1969), Kaifi Azmi (b.1918), Jan Nisar Akhtar (1914-1979), Sahib Ludhianvi (1922-1980), Majrooh Sultanpuri (1919-2000), Asrarul Haq Majaz (1911- 1955), Nasir Kazmi, Ibn-e-Insha i Dr Kalim Ajiz imati uzeti Urdski poezija to nov visina.

Nov stvaranje od pjesnik izniknuti okolo šesti dekada od dvadesetak stoljece. pocevši pjesnik od ovaj stvaranje ukljuciti Khaleelur Rahman Aazmi, Himyat Ali Shair, Balraj Komal, Emir Hana, Kumar Paša, Makhmoor Je rekao, Mazhar Imam, Dr Mughni Tabassum, Zabraniti, M Niyazi, Suleman Areeb, Aziz Qaisi, Saqi Faruqi, Iftekhar Arif, Prodaja Ahmed, Qazi Prodaja, Držak Umarati Visok egzekutivni službenik Krune, Paša Nawaz, Akbar Hyderabadi, Waheed Akhter, Shaz Tamkanat, Zubair Razvi, Muztar Majaz, Kaša Iqbal Tausifi, Zohra Nigah, Kishwar Naheed, Zahida Zaidi, Siddiqa Shabnam i ostali

Novela in Urdski je poceo sa Munshi Premchand's 'Soz-e-Vatan' (1908). Premchand's kratak price pokrivalo podrobno tucet svezak ukljucujuci Prem Pachisi, Prem Udaranje lopte, Prem Kalež, 'Zad-e-Rah', 'Vardaat', 'Akhri Tuhfa' i 'Khak-e-Parvana'. Mohammed Husar Postrance i Khwaja Ahmed ABBA jesu šalter izmedu pocevši radostan dana Urdski Novela. Napredan Pokret in Urdski mašta onaj koji dobiva tren pod Sajjad Zaheer (1905-1976), Ahmed Ali (1912-1994), Mahmood-uz- Zafar (1908-1994) i Tanka kriška Jahan (1905-1952). Urdski pisac poput Rajender Pjevati Ukrašen i Krishna Chanel (1914-1977) pokazivac isporuka to Marksisticki filozofija in njihov pisanje Krishna Stropni svijecnjak 'Adhe Ghana Ka Khuda' je neki dana vecina znamenit price in Urdski književnost. Njegov ostali glasovit kratak price ukljuciti 'Zindagi Ke Mor Par', 'Kalu Bhangi' i 'Mahalaxmi Ka Pul'. Ukrašen Halja 'Kot' i 'Lajvanti' jesu izmedu remek-djelo od Urdski novela. Ukrašen važan utvrde ukljuciti skupljanje od kratak price, Dana-o-Daam Girhen, Kokh Jali i Apne Dukh Mujhe Dedo i tako dalje, skupljanje od igra 'Saat Khel' i Novell Ek Cad Ekspedicija Si (1972). Okvir kamina, Ismat Chughtai i Mumtaz Muftija formalan razlicit potpuno novo od Urdski pisac tko kocentrirati na " psihološki povijest" in ugovor to " sociološki price" od Ukrašen i Krishna Chanel. Neki od Ismat Chughtai's pocevši kratak price jesu 'Chauthi Ka Jora', 'Do Hath', 'Lehren' i 'Lihaf'. Okvir kamina posao in umjetnicki put sa mnogobrojan nekonvencionalni subjekt, poput spol, što preterit od be uzeti u obzir zabranjen mimo gradanski Njegov 'Thanda Labar, što posao sa subjekt od necrophilia, nešto jeftino krug citalaca. Drugi od Okvir kamina pohvala- dostojan utvrde je 'Khol Do', što pribor napadaj straha od dijeljenje. Ahmad Nadeem Qasmi (b.1915) je drugi pocevši ugled in Urdski novela. Njegov važan kratak price ukljuciti 'Alhamd-o- Lillah', 'Savab', 'Nasib' i drugi. In pošta-1936 razdoblje, pisac prinadležnost to Halqa-e-Arbab-e-Zauq stvarajuci pojedini dobar price in Urdski. Upender Nath Ashk (Dachi), Ghulam ABBA (Anandi). Cijelo Husar, Anwar Sajjad, Balraj Poglavit, Surender Parkirajte na i Qurratul- ain Hajduk ( sitar Se Aage, Puki Izljeciv Mongolski kan) jesu ostali pocevši radostan od Urdski kratak price Pojedini pocevši mašta pisac izniknuti from grad od Hyderabad in istodobnik vrijeme, što ukljuciti Jeelani Bano, Iqbal Mat u šahu, Awaz Sayeed, Kadeer Zaman, Mazhr-uz-Zaman i drugi.

Novell pisanje in Urdski može biti pracenje to Nacist Ahmed (1836-1912) tko smiren pojedini Novell poput Cudo-ul-Urus (1869), Banalni- de-Nash (1873), Taubat- de-Nasuh (1877), Fasana-e-Mubtala (1885), Ibn-ul-Waqt (1888), Ayama (1891) i drugi. Koji se odnosi na Pana Ratan Nath Sarshar's (1845-1903) Fasana-e-Azad, Odbiti Halim Udio (1860-1920's) Badr- de- Nisa Ki Glazba i Prestravljen Sadizam ki Sjenovitost, Mirza Muhammed Hadi Ruswa's Umrao Jan Ada (1899) jesu neki dana velik Novell i kratak roman napisan danju razdoblje. Niaz Fatehpuri (1887-1966) i Qazi Odbiti Osti (1862-1956) preterit od be neki dan eminentan ranije rumunjski romanopisac in jezik. Pa ipak, to je bio Premchand (1880-1936) tko pokušao to uvesti trend od je shvatio in Urdski Novell. Premchand je plodan pisac tko stvarajuci pojedini knjiga Njegov važan Novell ukljuciti Bazar-e-Husn (1917), Labar-e-Afiat, Prijenosna pec-e- Žurno, Otvoren prostor u gradu- e- Slitina sa živom i Godan. Premchand's je shvatio je povrh toga ojacan mimo pisac dana Jug Azijski Napredan Pisac Asocijacija poput Sajjad Zaheer, Krishna Chanel i Ismat Chughtai. Krishna Stropni svijecnjak Izbadati Khet Jage (1952), Ek Gadhe Ki Sarguzasht (1957) i Shikast jesu uzeti u obzir izmedu koji iskace Novell in Urdski književnost. Ismat Chughtai's Novell Terhi Lakir (1947) i Qurratul-ain Haider's Novell Aag Ka Darya jesu uzeti u obzir kao važan utvrde in povijest od Urdski Novell. Khwaja Ahmed ABBA, Aziz Ahmed, Balwant Pjevati, Khadija Masturbirati, Cijelo Husar jesu neki dan važan pisac in Urdski in istodobnik vrijeme

Urdski je ne konfiguracijski to jedini Musliman pisac Pojedini pisac from ostali redovništvo isto tako je napisao in Urdski. Istaknut izmedu njima jesu Munshi Premchand, Firaq Gorakhpuri, Koji se odnosi na Pana Ratan Nath Sarshar (Fasana- e-Azad) i Brij Narain Chakbast (1882 1926), tko smiren Potpoglavlje-e- Watan i Tilok Chanel Mahrum (1887-1966), tko smiren Andhi i Utra Hua Darya, Krishna Chanel, Rajindar Pjevati Ukrašen, Kanhaiyalal Kapur, Upendar Nath Ashk, Jagan Nath Azad, Jogender Intiman prijatelj, Balraj Komal i Kumar Paša.

Akbar Allahabadi (1846-1921) je pionir izmedu Urdski humorist i satirists. Velicanstven Lahori, Mehdi Ali Mongolski kan, Patrick Bokhari (1898- 1958), Mirza Farhatullah Prositi, Držak-ur-Rahman, Azimut Baig Chughtai, Ibn-e-Insha, Kaša Khwaja, Kaša Ahmed Yousifi, K.L.Kapur, Amjad Husar, Mujtaba Husar, Himayatullah i Talisman Khundmeri jesu neki dan pocevši imenjak in polje od humor.

Prof. Hafiz Mohammed Skretanje s kursa (1888-1945) predan ceznuti godina to polje od književan presudan. Ostali in ovaj polje ukljuciti Shaikh Mohammed Ikram (1907-1976), Sayyid Ihtesham Husar (1912 1976), Mohammed Hasan Postrance, Pice slicno pivu, ali jace-Ahmed Suroor, Mumtaz Husain, Masud Husain, Varka-ur-Rahman Faruqi, Gopichand Narang, Mughni Tabassum (b.1930) i ostali

Farhang-e-Asifya je prva Urdski rjecnik na osnovi principi dana moderan lexicography, što je stvarajuci mimo Izlemati Sayyid Ahmed Dehlvi (1846-1920) in 1892.

 

 

 

 

 

 


Stranica posljednje ažuriranje: Monday, July 04, 2005 19:35:22 -0400