Mughal

English

Deutsche

Italiana

Polska

Svensk

ελληνικά

汉语

اردو 

Française

Eesti

Nederlands

Português

Türkçe

Русский

日本語

العربية

Bosanskom

Española

Norsk

Suomi

 

 

 

فارسی

 

Det Mughal Imperium, (Mughal alternativ staver Mogul) var en imperium det for dens betydeligste territorial størrelse beherske deler av Afghanistan og det meste av det Sør Asia imellom 1526 og 1857. imperium ble stiftet av det Tyrkisk- Kjøter leder Babar inne 1526, når han overvant Trykkende Ibrahim Lodi, det allersist det Delhi Trykkende for det For det første Kampen av Panikken. ord "Mughal" er det Persisk versjon av " kjøter".

Inne det tidlig 16th århundre, etterkommeren av det Kjøter, Tyrker, Persisk, og Afghaner — det Mughals — invadere det Sør Asia under lederskapet av Mohammad Zahir-ud-Din Babar. Babar var det stor- praktfull av Timur Lenk (Timur det Klagesang, hvorfra filmen navnet Tamerlane er avledet), hvem fikk invadere Sør Asia og erobret Delhi inne 1398 og så smal avsats en imperium basert inne Samarqand, Farghana dal (inne moderne- dag Uzbekistan) det forenet Persisk- basert Kjøter (Babar's materiale anen) og annet Vest Asiaten folks Babar var kjørt fra Samarqand og i starten etablerte hans beherske inne Kabul inne 1504; han siden ble det for det første Mughal hersker (1526–30). Hans målbevisstheten var å utfolde eastward i Punjab, der hvor han fikk fremstilt et antall av forays inkluderer en angripe på Gakhar stronghold av Pharwala. Så en innbydelsen fra en opportunistic Afghaner hovedinntekten Punjab brakt seg å det meget hjertet av det Delhi Sultanate, beherske av Ibrahim Lodi (1517-26).

Babar, en krydret militær kommandert av, inngikk Sør Asia inne 1526 med hans frisk- utdannet veteran hæren av 12,000 å møte det Sultan's veldig bortsett fra unwieldy og disunited force av mer enn 100,000 mannskap Babar overvant Trykkende Ibrahim Lodhi avgjørende for Panikken (inne moderne- dag Haryana, om nitti kilometers nord for Delhi). Ansette gevær arbeidsvogner, flyttbar artilleri, og overordnet cavalry taktikkene, Babar utrette en gjenlyd seier. Et år siden, han avgjørende overvant en Rajput confederacy lede med Rana Sang. Inne 1529 Babar dirigert skjøten presser av Afghaner og det Trykkende av Bengal bortsett fra døde inne 1530 tidligere han kunne konsolidere hans militær fortjene. Han igjen bak idet testamentarisk gave hans memo (Babarnama), adskillige skjønn hager inne Kabul og Lahore, og etterkommeren hvem ville honorere hans drømmen av etablerende en imperium inne det Sør Asia.

Når Babar døde, hans sønnen Human (1530–56) arvet en vanskelig oppgave Han var presser fra alle sider av en reassertion av Afghaner kravene å det Delhi tronen, av bestrider riktigheten av over hans egen rekke, og av det Afghaner-Rajput mars i Delhi inne 1540. Han var overvant og han fled å Persia, der hvor han anvendte nær ti år idet en flau gjesten for det Safavid gårdsplassen av Shah Tahmasp. I løpet av Sher Shah's styre, en keiserlig unification og administrativ skjelett var etablerte, bortsett fra ville være fremme bebygget av Akbar siden inne det århundre. Inne 1545 Human fortjene en foothold inne Kabul med Safavid assistanse og reasserted hans Sør Asiaten tilgodehavende, en oppgave fremstilt lettere av det avkreftelse av Afghaner makt inne arealet etter det død av Sher Shah Suri i mai 1545, og tok administrere av Delhi inne 1555. Imidlertid, han var ikke inne makt et par år tidligere han tok en fatal falle ned hans bibliotek trapp

Imperiumet var hovedsakelig erobret av Sher Shah under tid av Human, bortsett fra under Akbar, den vokste atskillig, og fortsatt å avle til utgangen av Aurangzeb's beherske. Jahangir, sønnen av Akbar, beherske imperiumet imellom (1605-1627). Inne Oktober 1627, Shah Jahan, sønnen av Jahangir, "lyktes å tronen", der hvor han " arvet en enorm og rik imperium" inne Sør Asia; og "for midt i- århundre denne var muligens den største imperium på jorden". Det Mughal Keiseren Shah Jahan, provisjon imellom (1630 1653), det Taj Mahal, inne Agraff, Sør Asia.

Etter Aurangzeb døde inne 1707, imperiumet begynte en langsom og sikker avslå inne faktisk makt, til tross for den holdt alle det trappings av makt inne det Sør Asia for en annen 150 år. Inne 1739 den var overvant av en hæren fra Persia lede med Nadir Shah. Inne 1756 en hæren av Ahmad Shah bytte Delhi atter. Det Engelsk Imperium til slutt oppløst den inne 1857, med det samme tidligere til hvilke den eksistert bare for det sufferance av det Engelsk Øst Sør Asia Selskapet.

Religion

EN bilde fra det innenfor av det Moghul slott Khas Mahal. Det Mughal herskende klassen var jovial og clement Muslims, til tross for mange av emnene av imperiumet var non-Muslims. Når Babar for det første grunnlagt imperiumet, han did ikke fremmheve hans religion, bortsett fra temmelig hans Mughal arv. Under Akbar, det gårdsplassen avskaffet det Jizya, duty opp på ingen-Muslims, og forlatt bruk av det galskap Muslim kalenderen inne favoritt av en solar kalenderen flere nyttig for landbruk Ettall av Akbar's høyst ualminnelig idéene angående religion var Din- jeg-Ilahi ('Faith av God' inne Engelske), hvilke var en eklektiker blande av Hinduism, Islamabad, og Kristendom. Den var proklamere staten religion til hans død. Disse aksjonene var siden ta tilbake av Aurangzeb, kjent for hans religiøsiteten.

Politisk Sparsommelighet

Det Mughals anvendt det mansabdar system å utvikle land inntekt Keiseren ville støtte inntekt rettigheter å en mansabdar inne bytte for løfter av soldat inne krig- tid. betydelig nummeret av landet det keiseren gitt, det betydelig det antallet av soldat det mansabdar fikk å love. mansab var begge to tilbakekalling og ingen- arvelig; denne ga senteret en riktig stor graden av kontroll med det mansabdars.

Etablering og styre av Babar

Inne det tidlig 16th århundre, etterkommeren av det Kjøter, Tyrkisk, Persisk, og Afghaner inntrengere av Sørover Asia — det Mughals — invadere det Sør Asia under ledelse av av Zahir-ud-Din Babar. Babar var det stor- praktfull av Timur Lenk (Timur det Klagesang, hvorfra filmen navnet Tamerlane er avledet), hvem fikk invadere Sør Asia og plyndring Delhi inne 1398 og så smal avsats en kortlivet imperium basert inne Samarkand ( inne moderne- dag Uzbekistan) det forenet Persisk- basert Kjøter (Babar's materiale anen) og annet Vest Asiaten folks Babar var kjørt fra Samarkand og i starten etablerte hans beherske inne Kabul inne 1504; han siden ble det for det første Mughal hersker (1526–30). Hans målbevisstheten var å utfolde eastward i Punjab, der hvor han fikk fremstilt et antall av forays inkluderer en angripe på Gakhar stronghold av Pharwala. Så en innbydelsen fra en opportunistic Afghaner hovedinntekten Punjab brakt seg å det meget hjertet av det Delhi Sultanate, beherske av Ibrahim Lodi (1517-26).

Babar, en krydret militær kommandert av, inngikk Sør Asia inne 1526 med hans frisk- utdannet veteran hæren av 12,000 å møte det Sultan's veldig bortsett fra unwieldy og disunited force av mer enn 100,000 mannskap Babar overvant det Lodi Trykkende avgjørende for Panikken (inne moderne- dag Haryana, om nitti kilometers nord for Delhi). Ansette gevær arbeidsvogner, flyttbar artilleri, og overordnet cavalry taktikkene, Babar utrette en gjenlyd seier. Et år siden, han avgjørende overvant en Rajput confederacy lede med Rana Sang. Inne 1529 Babar dirigert skjøten presser av Afghaner og det Trykkende av Bengal bortsett fra døde inne 1530 tidligere han kunne konsolidere hans militær fortjene. Han igjen bak idet testamentarisk gave hans memo (Babarnama), adskillige skjønn hager inne Kabul og Lahore, og etterkommeren hvem ville honorere hans drømmen av etablerende en imperium inne det Sør Asia.

Styre av Human

Når Babar døde, hans sønnen Human (1530–56) arvet en vanskelig oppgave Han var presser fra alle sider av en reassertion av Afghaner kravene å det Delhi tronen, av bestrider riktigheten av over hans egen rekke, og av det Afghaner-Rajput mars i Delhi inne 1540. Han fled å Persia, der hvor han anvendte nær ti år idet en flau gjesten for det Safavid gårdsplassen av Shah Tahmasp. I løpet av Sher Shah's styre, en keiserlig unification og administrativ skjelett var etablerte, bortsett fra ville være fremme bebygget av Akbar siden inne det århundre. Inne 1545 Human fortjene en foothold inne Kabul med Safavid assistanse og reasserted hans Sør Asiaten tilgodehavende, en oppgave fremstilt lettere av det avkreftelse av Afghaner makt inne arealet etter det død av Sher Shah Suri i mai 1545, og tok administrere av Delhi inne 1555. Imidlertid, han var ikke inne makt et par år tidligere han tok en fatal falle ned hans bibliotek trapp

Styre av Akbar

Humayun's ubeleilig død inne 1556 igjen vervet av fremme keiserlig overvinne og befestelse å hans tretten- år- gamle sønnen, Jalal-ud-Din Akbar (r. 1556–1605). Fulgte en avgjørende militær seier for sekundet Kampen av Panikken inne 1556, det regent Bayram Khan jage en energisk politikk av ekspansjon opp på Akbar's vegne. Snarest Akbar kom av alderen, han begynte å ledig seg fra det påvirker av overbearing ministrene, gårdsplassen factions, og harem intrigering, og bevist hans egen behandlingskapasitet for dom og ledelse EN arbeidsnarkoman hvem sjelden sov mer enn tre timene en kveld, han personlig oversjøisk gjennomførelsen av hans administrativ politiet, hvilke var å blankett det holdning av det Mughal Imperium for mer enn 200 år. Han fortsatt å overvinne, annekset, og konsolidere en far-flung område tølper av Kabul inne det nordover, Kashmir i nord, Bengal inne det øst, og over det Narmada Elv inne sentral Sør Asia — en område sammenlignbare inne størrelse å det Mauryan område noe 1,800 år tidligere.

Akbar bygget en mur hovedstaden alarmert Fatehpur Sikri (Fatehpur betyr Fortress av Seier) like ved Agraff, igangsetting inne 1571. Slott for hver av Akbar's chief dronninger, en veldig kunstig innsjø, og overdådig vann- fylte gårdsplassen var bygget der. Byen, imidlertid, beviste kortlivet, hovedstaden tilværelse flyttet å Lahore inne 1585. Anledningen kanskje ha blitt det vannet levere inne Fatehpur Sikri var mangelfull eller av dårlig kvalitet, eller, idet noe historisk er av den mening at, Akbar fikk å høre etter det nordover arealer av hans imperium og derfor flyttet hans hovedstaden nordover. Inne 1599, Akbar forandret hans hovedstaden rygg å Agraff hvorfra han styre til hans død.

Akbar adoptert to adskilt bortsett fra effektiv tilnærmelser inne administrere en stor område og innlemmer forskjellige ethnic holdene inn i service av hans virkelig. Inne 1580 han oppnådd innenbys inntekt statistikken for gårsdagen tiåret i orden å oppfatte detaljene av produktiv og prissvingningen av annerledes avlinger. Bistått av Dags dato Mal, en Rajput Kingston, Akbar utgitt en inntekt tidsramme det det bonde kunne tolerere stund skaffer maksimum profitt for staten. Inntekt etterspørslene, bestemt i følge å innenbys vedtektene av oppdyrkningen og kvalitet av jord, omfang fra ettall- tredje å ettall- halvparten av det avling og var betalt inne beholdninger. Akbar lettelse tungt opp på land- avholde zamindars. De anvendt deres anseelig innenbys kunnskap og påvirker å avhente inntekt og å forflytning den å finansdepartementet, holder en havn som takk for tjenestene ytet Innen hans administrativ system, det kriger adel (mansabdars) holdt ranks (mansabs) uttrykt i numrene av troops, og angir lønn, bevæpnet contingents, og forpliktelser. Det kriger adel var vanligvis betalt fra inntekter av nonhereditary og transportable jagirs (inntekt landsbyer).

En listig hersker hvem oppriktig verdsatt det angripe av administrere så enorm en imperium, Akbar introdusert en politikk av reconciliation og opptakelse av Bakben ( inkluderer Maryam al-Zamani, det Bakben Rajput moder av hans sønnen og arving, Jahangir), hvem representert flertallet av befolkningen. Han hverve og belønne Bakben senior med det aller høyest ranks inne regjeringen; oppmuntret intermarriages imellom Mughal og Rajput adel; innrømmet ny mal å bli bygget; personlig medvirket inne festen Bakben festivals som Deepavali, eller Diwali, det festival av lyser; og avskaffet det jizya ( skriftlig avstemning skatten) pålagt opp på non-Muslims. Akbar kom opp med hans egen teori av " herskere som guddommelig belysning" skatte inne hans ny religion Din- jeg-Ilahi (guddommelig Tro), innlemmer det rektor av aksept av alle religion og avdeling. Han oppmuntret enke re- giftermål, motløs barn giftermål, fredløs praksisen av atlask, og overbevist Delhi kjøpmann sette opp spesiell marked dager for kvinner, hvem ellers var bortgjemt for hjem På slutten av av Akbar's styre, det Mughal Imperium utbygget helt gjennom det meste av Sør Asia nord for det Godavari elv Unntakene var Gondwana inne sentral Sør Asia, hvilke betalt hyllest å det Mughals, Angripe inne det nordlig, og stor deler av det Deccan.

Inne 1600, Akbar's Mughal imperium fikk en inntekt av £17.5 million Av sammenligningen, inne 1800, helheten skatt av Stor Storbritannia helt £16 million.

Akbar's imperium understøttet vibrasjon intellektuell og kulturlivet. EN stor keiserlig bibliotek inkludert bøker inne Bakben, Persisk, Gresk, Kashmiri, Engelske, og Arabisk, slik idet det Shahnameh, Bhagavata Purana og bibelen. Akbar søkte kunnskap og sannhet overalt hvor den det kan tenkes grunnlegge og igjennom en bred omfang av aktivitetene. Han regelmessig sponsor debatten og samtalen blant religiøs og intellektuell beregner med avviker synspunkter, og han velkommen Jesuit missionaries fra Goa å hans gårdsplassen Akbar instruert det kreasjon av det Hamzanama, en artistisk mesterverket det inkludert 1400 stor maleri.

Styre av Jahangir og Shah Jahan

Det Taj Mahal er de fleste bekjent minnesmerke bygget i løpet av Mughal ruleMughal beherske under Jahangir (1605-27) og Shah Jahan (1628-58) var bemerket for politisk stabilitet, rask økonomisk aktivitet, skjønn maleri, og minnesmerke bebyggelse. Jahangir gift en Persisk prinsessen hvem han gitt nytt navn Nur Jehan ( lyset av verden), hvem smaragd idet de fleste kraftfull individ inne retten for resten keiseren. Idet en resultere, Persisk diktere, kunstnere, scholars, og offiserer--inkluderer henne egen slekt medlemmer--lokke av det Mughal gårdsplassen briljant og luksus, grunnlegge asyl inne Sør Asia. antallet av unproductive, tid- betjener offiserer mushroomed, idet did korrupsjonen, stund det overdreven Persisk representasjon styr og ståk den delikate balanse av saklighet for retten. Jahangir likt Bakben festivals bortsett fra forfremmet masse omdanne å Islamabad; han persecuted det føle etter av Jainism og aften henrettet Guru Arjun Dev, det femte saint- lærer av det Sikhs. løslate av 52 Bakben prinsene fra fangenskapet inne 1620 er grunnlaget for det vekt av klokken av Diwali å Sikhs. Noor Jahan's abortiv anstrengelser å sikre tronen for prinsen av henne valget smal avsats Shah Jahan å opprører inne 1622. Inne det likt år, det Persisk tok over Kandahar inne sør Afghanistan, en begivenhet det streikerammet en alvorlig knekk å Mughal prestisje.

Imellom 1636 og 1646, Shah Jahan sendt Mughal armies å overvinne det Deccan og det nordover over det Khyber admission card Selv om de aptly bevist Mughal militær styrke, disse kampanjer tappet det keiserlig skatt. Idet staten ble en veldig militær apparat og det adelsmann og deres contingents mangedobbelt nært fourfold, så did kravene om mere inntekt fra det bonde. Politisk unification og opprettholdelsen av lov og orden over bred arealer oppmuntret det tilsynekomst av stor sentre av reklamen og crafts--som Lahore, Delhi, Agraff, og Ahmadabad--sammenkoblet av veien og waterways å avmålt stedene og havnebyer. Det verden- bekjent Taj Mahal var bygget inne Agraff i løpet av Shah Jahan's styre idet en gravkammer for hans elsket kone, Mumtaz Mahal. Den symbolsk begge to Mughal artistisk prestasjon og overdreven finansiell utgiftene når ressursene krøp. Det økonomisk holdning av bønder og håndverkeren bydde ikke gjøre bedre fordi administrasjonen lot være å betale tilvirke alle varer endre inne det eksisterende sosiale struktur. Der var nei anspore for inntekten funksjonærer, hvis angår opprinnelig var personlig eller familiær fortjene, å utvikle ressursene uavhengig fra dominerende Bakben zamindars og landsby ledere, hvis selv- begrave og innenbys dominerende forhindret seg fra overleveringen det i sin helhet beløpet av inntekt å det keiserlig skatt Inne deres noen gang- betydelig avhengighet opp på land inntekt, det Mughals unwittingly nurtured presser det senere smal avsats å det brekke- opp av deres imperium.

Styre av Aurangzeb og avslå av imperium

Størrelse av Imperium inne det sen 1600s: det Mughals beherske nesten det sør tips av det subcontinent.The allersist det stor Mughals var Aurangzeb (r. 1658–1707), hvem benyttede tronen av mordene alle av hans bror og innesperret hans egen far. I løpet av hans femti- år styre, imperiumet nådd dens betydeligste fysisk størrelse bortsett fra likeledes viste det umiskjennelig underskriver av avslå. Det bureaucracy fikk voksen oppsvulmet og overdreven korrupt, og det veldig og unwieldy hæren bevist outdated våpen og taktikkene. Aurangzeb var ikke linjalen å restaurere det dynasty's avtagende formue eller prakten. Respektinngytende bortsett fra mangler inne det charisma behøvde å samle fremragende lieutenants, han var kjørt å forlenge Mughal herske over det meste av Sør Asia og å reestablish Islamabad ortodoks av adopsjon en reaksjonær standpunktet mot dem Muslims hvem han har mistanke om av akkord deres tro.

Aurangzeb var involvert inne en serien av langvarig Warszawa: imot det Pakhtuns inne Afghanistan, det Trykkende av Bijapur og Golkonda inne det Deccan, det Marathas inne Maharashtra og det Ahoms inne angripe Bonde oppstand og opprør av innenbys ledere ble alle også vanlig, idet did det conniving av det adelsmann å gjemme deres egen rang på bekostning av en sikkert avkreftelse imperium Det i tiltagende forening av hans regjeringen med Islamabad fremme kjørte en kiler imellom linjalen og hans Bakben emner. Aurangzeb forbød bygningen av ny mal, ødelagt et antall eksisterende seg, og reimposed det jizya. EN grunnleggende og en stilling av moral, han banner musikken for gårdsplassen, avskaffet høytidelig, og persecuted det Sikhs inne Punjab. Disse måler alienated så mange det aften tidligere han døde, angripe for makt fikk allerede begynt å opptrappe. Konkurrere for det Mughal tronen var mange, og det styre av Aurangzeb's etterfølgeren var kort- bodde og fylte med strid. Det Mughal Imperium erfaring dramatisk det omvendte idet område nawabs eller beherske blakk fjerne og grunnlagt selvstendig kingdoms. Det Mughals fikk å lage fred med Maratha armies, og Persisk og Afghaner armies invadere Delhi, bærer fjerne mange kostbarheter, inkluderer det Fred Tronen inne 1739.

Mughal Keiseren

Babar 1526 1530
Human 1530 1556
Akbar 1556 1605
Jahangir 1605 1627
Shah Jahan 1627 1658
Aurangzeb 1658 1707
Bahadur Shah JEG (Shah Alam Jeg), b. Oktober 14, 1643 inne Burhanpur, hersker fra 1707-1712, d. Februar 1712 inne Lahore.
Jahandar Shah, b. 1664, hersker fra 1712-1713, d. Februar 11, 1713 inne Delhi.
Furrukhsiyar, b. 1683, hersker fra 1713-1719, d. 1719 inne Delhi.
Rafi Ul-Darjat, hersker 1719, d. 1719 inne Delhi.
Rafi Ud-Daulat (Shah Jahan II), hersker 1719, d. 1719 inne Delhi.
Nikusiyar, hersker 1719, d. 1719 inne Delhi.
Mohammed Ibrahim, hersker 1720, d. 1720 inne Delhi.
Mohammed Shah, b. 1702, hersker fra 1719-1720, 1720-1748, d. April måned 26, 1748 inne Delhi.
Ahmad Shah Bahadur, b. 1725, hersker fra 1748-1754, d. Januar 1775 inne Delhi.
Alamgir II, b. 1699, hersker fra 1754-1759, d. 1759.
Shah Jahan III, hersker 1760?
Shah Alam II, b. 1728, hersker fra 1759-1806, d. 1806.
Akbar Shah II, b. 1760, hersker fra 1806-1837, d. 1837.
Bahadur Shah II aka Bahadur Shah Zafar, b. 1775 inne Delhi, hersker fra 1837-1857, d. 1862 inne landsforvise inne Ringte, Burma.

Et par etterkommeren av det vare Mughal Keiseren, Bahadur Shah Zafar, er kjent for å være lever inne Delhi, Kolkata, og Hyderabad.


 

 

 

 

Paginer lest oppdatert: Friday, May 02, 2008 15:33:34 -0400